Жорстка вода - що це означає і як з цим боротися???
Всі - жителі міських квартир, власники котеджів і заміських будинків турбуються про якість води, яку вони п'ють і використовують для побутових потреб.
Однією з найбільш поширених проблем при водопідготовці є підвищена жорсткість води, яка обумовлена наявністю розчинених у ній великої кількості іонів кальцію.
Жорсткість води називається сума розчинених у воді іонів кальцію Са2+ і магнію Mg2+.
Спочатку термін «жорстка вода» застосовувався до води, прання в якій була утруднена.
Основним джерелом потрапляння в воду солей магнію і кальцію є розмивні природними водами поклади вапняків, гіпсу і доломітів..
В маломінералізованих водах найбільше іонів кальцію.
Зі збільшенням ступеня мінералізації вміст іонів кальцію швидко падає і рідко перевищує 1 г/л. Зміст іонів магнію в мінералізованих водах може досягати декількох грамів, а в солоних водах кількох десятків грамів.
Іони кальцію та магнію не приносять особливої шкоди живим організмам, проте наявність їх у воді у великій кількості небажано, оскільки така вода непридатна для господарських потреб.
У жорсткій воді збільшується витрата мила і порошку при пранні білизни, повільно розварюється м'ясо і овочі, знижується моторика шлунка. Тверда вода непридатна для систем водопостачання та харчування водонагрівальної техніки.
Твердість вимірюється в міліграмах еквівалент на літр (мг-екв/л). Промислові стандарти припустимого значення жорсткості залежать від типу використовуваного обладнання. Зазвичай, вважається жорсткої вода з жорсткістю 1 мг-екв/л і більше.
Класифікація по жорсткості води | |||
Одиниці виміру жорсткості води | Грейн на галон GPG | Міліграм на літр, мг/л | Міліграм-еквівалент на літр, мг-екв/л |
М'яка | < 1,0 gpg | < 17,1 | < 0,35 мг-екв/л |
Жорсткувата | 1,0 - 3,5 gpg | 17,1 - 60 мг/л | 0,35 - 1,2 мг-екв/л |
Середньої жорсткості | 3,5 - 7,0 gpg | 60 - 120 мг/л | 1,2 - 2,4 мг-екв/л |
Жорстка | 7,0 - 10,5 gpg | 120 - 180 мг/л | 2,4 - 3,6 мг-екв/л |
Дуже жорстка | > 10,5 gpg | > 180 мг/л | > 3,6 мг-екв/л |
Щоб знизити жорсткість, воду пом'якшують, використовуючи спеціальний фільтр – пом'якшувач води (іонообмінний фільтр пом'якшувач води).
Як працює система пом'якшення?
Жорстка вода, надходячи в пом'якшувач, проходить через шар іонообмінної смоли засипаній у фільтруючий резервуар і звільняється від солей жорсткості. Відбувається іонний обмін: іони кальцію і магнію, що визначають жорсткість води, замінюються на іони натрію, якими насичена смола. При виснаженні смоли, автоматичний керуючий клапан переводить фільтр в режим регенерації і смола відновлюється водним розчином високоочищений кухонної солі (NaCl), автоматично що подається з бака солерозчинника. Відбувається зворотний процес заміщення накопичених іонів жорсткості на іони натрію з сольового розчину. І пом'якшувач знову готовий до роботи! Всі ці процеси відбуваються автоматично і єдине, що від Вас буде потрібно це раз в місяць засипати таблетовану сіль у бак солерастворитель і звичайно ж вкотре помилуватися на високотехнологічне обладнання. Таблетовану сіль для пом'якшувачів продають практично всі фірми, що спеціалізуються на водоочистці.
Чому вода жорстка?
Почему в воде из одного источника мыло хорошо мылится, а в воде из другого плохо? Говорят, плохо мылится потому, что жесткая вода. А что в ней такого жесткого? Давайте разберемся. Помните, в школе на уроке географии вам показывали примерно такую картинку? Она называется - круговорот воды в природе.
Под действием солнечного тепла вода испаряется с поверхности водоемов. Водяной пар поднимается в атмосферу, где из него образуются облака. Воздушные течения переносят облака на большие расстояния. Водяные пары конденсируются, образуются капельки воды, происходит выпадение осадков.
При цьому волога поглинає і розчиняє атмосферні гази, в основному вуглекислий газ, що утворюється розчин вуглекислоти. Тому дощова вода трохи кисла. А над промисловими районами дощова вода ще більш кисла, тому що там вміст вуглекислоти в повітрі вище, плюс у повітрі часто містять сірчисті гази – утворюється сірчана кислота.
Стікаючи по схилах, кисла дощова вода розчиняє солі кальцію і магнію, з яких складаються м'які гірські породи. Воду з високим вмістом цих солей називають жорсткою.
Розрізняють тимчасову твердість води і сталу. Тимчасова жорсткість води образуется за счет присутствия в воде карбонатов и гидрокарбонатов кальция и магния. Эти соли растворимы в воде, и они будут растворены в ней до тех пор, пока изменение давления или температуры не сделает раствор перенасыщенным. Тогда произойдет выпадение солей с образованием твердой корки накипи на нагретых или на неровных поверхностях, таких как трубы, теплообменники и нагревательные элементы. Постоянная жесткость обусловлена в основном присутствием в воде сульфатов кальция и магния. Ці солі не так чутливі до змін тиску і температури, однак якщо вода випарується, вони також утворюють тверду кірку накипу.